Teleskopcylindrar

En teleskopcylinder arbetar i flera steg för att med litet inbyggnadsmått nå en lång slaglängd. Teleskopcylindern kan tillverkas som enkelverkande eller dubbelverkande.

Enkelverkande

Vanligast förekommande är enkelverkande teleskopcylindrar där t.ex. lastbärarens vikt skapar återgången i cylindern. Antal steg kan variera beroende på applikation. En vanlig applikation är tippcylindrar där cylindern utrustas med ok-infästning och placeras under lastbäraren.

Dubbelverkande

Teleskopcylindern kan också konstrueras så den jobbar dubbelverkande. Cylindern kan då matas på olika sätt beroende på användningsområde. Den dragande kraften blir jämfört med en vanlig hydraulcylinder förhållandevis liten då arean på stegens minussida blir begränsade. Tillverkning av dubbelverkande teleskopcylindrar kräver därför stor precision för att få låg friktion med bibehållen stabilitet.

Söker du teleskopcylindrar?

Då vi på Melin & Carlsson 2021 förvärvade företaget Tubex AB som är specialiserade på teleskopcylindrar hänvisar vi normalt förfrågningar av dessa produkter till våra kollegor. Tubex har lång erfarenhet och en maskinpark anpassad för denna typ av cylindrar.

Du som tillverkare (OEM) som har återkommande behov kan köpa dessa direkt av Tubex i anpassade batchstorlekar. Letar du efter standardcylindrar för eftermarknad eller i mindre serier så hanteras detta av våra återförsäljare där de också ofta finns på hyllan för omedelbar leverans.

HydraulcylindrarTeleskopcylindrar